ماشین آلات مکانیکی معمولا برای تحمل فشارهای ناشی از عملکرد دستگاه، از قطعاتی مانند بلبرینگها استفاده میکنند که بار را در جهات و اندازههای مختلفی به آنها وارد میشود. از آنجاییکه میزان اصطکاک و سرعت بلبرینگها اهمیت بالایی دارد، عواملی که در عملکرد این فاکتورها موثر است نیز مهم تلقی میشوند.
در ابتدا باید بدانید دو نوع سرعت برای بلبرینگها تعیین میشود؛ سرعت مرجع و سرعت محدودکننده. هر یک از این ارقام توسط عوامل مختلفی تحتتأثیر قرار میگیرند. از جمله عوامل موثر باید به شرایط حرارتی دستگاه اشاره کرد که سرعت مرجع را دچار تغییراتی خواهد کرد.
عامل دیگر به میزان لغزشها باز میگردد که بر اساس نوع مسیر طراحیشده در بلبرینگ و طراحی توپکهای آن مرتبط خواهد بود. همچنین لرزش، نوع روانکننده، نگهدارنده و حرکات شعاعی از دیگر عوامل موثر در تعیین سرعت بلبرینگ محسوب میشود.
برای مطالعه بیشتر به مقاله سرعت بلبرینگ ها مراجعه فرمایید.
اگرچه اصطکاک و سرعت بلبرینگ دو معیار جداگانه محسوب میشود؛ این فاکتورها بیشترین تأثیر ممکن را در عملکرد دستگاه مکانیکی خواهند داشت.
جالب است بدانید در میان انواع بلبرینگهای طراحیشده، نمونههای سرامیکی سرعت قابلتوجهی دارند و نسبت به دیگر نمونهها تا حدود 40 درصد عملکرد بهتری در سرعت دارند. البته استفاده از انواع روغن، گریس و روانکنندهها نیز در تعیین این سرعت حتی در بلبرینگ سرامیکی بسیار اثرگذار است.
برای مطالعه بیشتر به مقاله بلبرینگ های سرامیکی مراجعه فرمایید.
اصطکاک بلبرینگها را با مقادیری نظیر ضریب اصطکاک اندازهگیری کرده و بهطور دقیق مشخص میکنند که هر قطعه مکانیکی چه اصطکاکی را در سیستم ایجاد خواهد کرد. هر اندازه این ضریب کوچکتر باشد، سرعت و عملکرد دستگاه بهتر خواهد بود. درنتیجه موتور انرژی کمتری را صرف کاهش اصطکاک خواهد کرد.
در میان انواع مدلها معمولا قطعاتی با میزان اصطکاک حداقل وجود دارند که اصطلاحا با عنوان بلبرینگهای ضد اصطکاک شناخته میشوند. البته حتی در این نمونهها نیز اصطکاک رخ میدهد؛ اما تلاش شده است که میزان درگیری قطعات در برابر چرخش بهشدت کاهش یابد.
از آنجاییکه فشار وارده به بلبرینگها معمولا از جهات مختلفی وارد میشود، انواع مختلفی از اصطکاک نیز رخ میدهد. جالب است بدانید روانکنندههای بلبرینگ حتی به کاهش این عامل نیز کمک موثری میکنند و گردش عناصر داخلی بلبرینگها را در مسیرهای طراحیشده آسانتر میکنند. بنابراین باید گفت روانکنندهها اثرگذاری قابلتوجهی در تعیین اصطکاک و سرعت بلبرینگ دارد.
دما و حرارت ناشی از عملکرد دستگاه در بسیاری از جنبهها تأثیرگذار است که اصطکاک و سرعت بلبرینگ از جمله مهمترین آنهاست. روانکنندهها که باعث بهبود شرایط سرعت و اصطکاک در این قطعات میشوند، بهشدت تحت تأثیر دما هستند. بنابراین در بسیاری از این ساختارهای مکانیکی از خنککنندههای استانداردی استفاده میشود که اثرگذاری بیشینه دمای ایجادشده را کاهش میدهد.
اگرچه افزایش سرعت بلبرینگ یک مزیت تلقی میشود، این قطعات دارای محدودیتهایی نیز هستند. معمولا سرعتهای استانداردی برای هر یک از آنها در نظر گرفته میشود که البته با وجود شرایط روغنکاری و روانکنندهها ممکن است کمی بیشتر یا کمتر شود. همچنین بهتر است به سرعت مرجع بلبرینگها نیز توجه ویژهای داشته باشید و با توجه به محدودیتهای موجود از این قطعات در طراحی سیستمهای مختلف استفاده کرد.
گاهی برخی صنعتگران تمایل دارند از این قطعات برای سرعتهایی بیشتر از محدودههای موجود استفاده کنند. در این صورت باید نکاتی از جمله نوع خنککننده و ترانس بلبرینگ برای جبران افزایش دما، نوع اتصالات، تغییرات مهندسی و هندسی محفظه برای تحمل لرزشهای بیشاز اندازه و همچنین اصلاح محدوده زمانی روغنکاری توجه داشته باشند.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و یا خرید بلبرینگ کلیک کنید.
نگاه اجمالی
اصطکاک و سرعت بلبرینگ دو مورد از مهمترین فاکتورهای موثر در دقت و سرعت عملکرد بلبرینگها محسوب میشود که خود به عوامل دیگری همچون دمای ناشی از عملکرد سیستم وابسته هستند. هر اندازه سرعت بهبود یابد و ضریب اصطکاک بلبرینگ کاهش یابد، عملکرد سیستم بهتر خواهد بود.
دمای ایجادشده در سیستم اثرات بسیاری در فعالیت مجموعههای مکانیکی دارای بلبرینگ خواهد داشت. توجه به محدودیتهای سرعت مکانیکی نیز در دستیابی به عملکرد موثر مهم خواهد بود.