انکودر یک سنسور حرکت مکانیکی است که در پاسخ به حرکت سیگنالهای دیجیتالی تولید میکند. یک انکودر به عنوان یک وسیله الکترونیکی قادر است اطلاعات مربوط به موقعیت، سرعت و مسیر را در اختیار کاربران قرار دهد.
یک انکودر خطی به حرکت در طول یک مسیر پاسخ میدهد درحالیکه انکودر چرخشی به حرکت دوار پاسخ میدهد.
یک انکودر افزایشی قطاری از پالسها را تولید میکند که برای تعیین موقعیت و سرعت از آن استفاده میشود. یک انکودر مطلق نیز شکل بیتهای منحصربفردی برای پیگیری مسیر مستقیم تولید میکند. مقیاس اندازهگیری در انکودرها پالس در اینچ یا پالس در میلیمتر میباشد.
انکودرها چه خطی باشند چه غیرخطی، و چه مطلق باشند چه افزایشی، معمولا از یکی از دو اصل اندازهگیری نوری و مغناطیسی استفاده میکنند. درحالیکه رمزگذارهای نوری در گذشته اصلیترین انتخاب برای برنامههایی با وضوح بالا بودند. امروزه پیشرفت در فناوری انکودرهای مغناطیسی تا حدود یک میکرون، این امکان را فراهم کرده تا انکودرهای مغناطیسی با انکودرهای نوری به رقابت بپردازند. البته فناوری مغناطیسی در بسیاری از موارد مقاومتر از فناوری نوری است و در نتیجه انتخاب بهتری در محیط های صنعتی است.
انکودرهای مغناطیسی به دو نوع عمده افزایشی و مطلق طبقهبندی میشوند. انکودر مغناطیسی افزایشی را در شکل زیر مشاهده میکنید:
انکودرهای مغناطیسی روتاری به سه مولفه متکی هستند: دیسک، سنسور و مدار تهویه. دیسک توسط تعدادی قطب که در محیط اطراف وجود دارد مغناطیسی میشود. سنسورها با چرخش دیسک و تبدیل اطلاعات به موج سینوسی، تغییرات میدان مغناطیسی را تشخیص میدهند.
انکودرهای نوری از نور برای تشخیص موقعیتهای منحصربفرد استفاده میکنند. انکودرهای مغناطیسی نیز از همان اصل برای تشخیص موقعیت استفاده میکنند اما این کار را به جای نور با استفاده از زمینههای مغناطیسی انجام میدهند.
به وسیله یک رمزگذار مغناطیسی، یک چرخ بزرگ مغناطیسی روی صفحهای از سنسورهای مقاومت مغناطیسی میچرخد. درست در همان موقع که دیسک بر روی صفحه میچرخد، تا نور را در الگوهای قابل پیشبینی قرار دهد، چرخ براساس قدرت میدان مغناطیسی باعث ایجاد پاسخهای قابل پیشبینی در سنسور میشود. پاسخ مغناطیسی از طریق یک مدارالکتریکی تغذیه میشود.
تعداد جفت قطب مغناطیسی در قطب چرخ، تعداد سنسورها و نوع مدار الکترونیکی برای تعیین وضوح انکودر مغناطیسی با هم کار میکنند.
انکودرهای نوری به آلودگیهای محیطی بسیار حساس هستند در حالکیه انکودرهای مغناطیسی اینچنین نیستند. انکودرهای نوری به دلیل داشتن اجزای بیشتر بین ده تا بیست درصد گران قیمتتر از انکودرهای مغناطیسی هستند. انکودرهای نوری در بازه دمایی 25- درجه تا 80 درجه سانتیگراد کار میکنند. درحالیکه انکودرهای مغناطیسی در بازه دمایی 40- تا 125 درجه سانتیگراد فعالیت میکنند. انعطافپذیری ساختمان انکودرهای مغناطیسی باعث میشود تا آمادهسازی ماشینآلات با هزینه بسیار کمی انجام گیرد.
انکودرها با افزایش دقت و کاهش هزینه ها به یک منبع حیاتی برای برنامههایی که به بازخورد اطلاعات نیاز دارند، تبدیل شدهاند. یک برنامه چه به سرعت، چه به جهت و یا مسافت مرتبط باشد، رمزگذارها این امکان را فراهم میکنند تا کاربران از این اطلاعات برای کنترل دقیق استفاده کنند. با ظهور دقت بیشتر و هزینههای کمتر، انکودرها به یک فناوری برتر تبدیل شدهاند. رمزگذارها در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. در لیست زیر تعدادی از این صنایع را مشاهده میکنید:
در صنایع خودروسازی ممکن است از انکودرها به عنوان سنسورهای حرکت مکانیکی برای کنترل سرعت استفاده شود.
در صنایع الکترونیک مصرفی انکودرها به طور گسترده در تجهیزات اداری مانند اسکنرها و چاپگرها استفاده میشود.
در ماشینهای صنعتی از رمزگذارها در ماشینهای بستهبندی و ابزارآلات با موتورهای تک محوره و چندمحوره استفاده میشود.
از انکودرها در اسکنرهای پزشکی، کنترل حرکت میکروسکوپی و نانوسکوپی دستگاههای خودکار استفاده میشود.
نیز از انکودرها در برنامههای آنتنهای موقعیتیابی استفاده میشود.
رمزگذارها را میتوان در برنامههایی که نیاز به بازخورد موقعیت، سرعت و مسافت دارند استفاده میشود.
چندین معیار مهم در انتخاب انکودر مناسب وجود دارد: