*صرفا آموزشی* ( این محتوا صرفا جنبه آموزشی دارد ) *صرفا آموزشی*
از انواع اتصالات می توان به استاد بولت اشاره کرد. این نوع بست شامل یک میله دو سر رزوه ( یا تمام رزوه) و دو مهره در دو سر آن می باشد، که از آن به عنوان بست برای فلنج ها و قطعات فلزی استفاده می شود. برای تولید متریال این قبیل اتصالات از پوششهای مختلفی مانند گالوانیزه، تفلون و استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) استفاده می شود.
این پیچها در دسته اتصالات صنعتی جای می گیرند. به دلیل داشتن دو سر اتصال مهره آزاد کاربرد بسیاری در صنایع نفتی و گازی دارد. استاد بولت ها نیز همانند پیچ و مهره های دیگر دارای استانداردهای مختص خود است. معروفترین استاندارد برای تولید استاد بولت استاندارد ASTM A193 می باشد. همانند سایر بستها استاد بولت ها نیز از مواد مختلفی ساخته می شوند که دارای استحکام و سختی و نیز کاربرد متفاوتی هستند.
از انواع موادی که برای تولید این نوع اتصالات در استاندارد ASTM A193 از آن استفاده می شود، B7، B8 و B16 می باشد.
برای ساخت استاد بولتهای B7، B8 و B16 از متریال مختلفی استفاده می شود که همین موضوع کاربرد آنها متفاوت می کند. برای ساخت B8 از استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) استفاده می شود که ویژگی های متفاوتی با دو نوع دیگر دارد.
هنگامی که از فولاد ضد زنگ در ساخت یک متریال استفاده می شود این خواص را به آن می دهد که در محیط هایی با رطوبت بالا و همچنین در محیط های آمونیاکی تا حدودی مقاومت داشته باشند. برای ساخت متریال B7 و B16 از مواد نزدیک بهم و مشابهی استفاده می شود، اما تفاوت عمده آنها در عملیات حرارتی است که روی آنها انجام می شود. به این صورت که کاربرد این دو نوع (B7 و B16) در دماهای بالا می باشد و بسیار پرکاربرد می باشند. در ادامه در این مورد بیشتر صحبت شده است.
استاد بولت B7 که طبق استاندارد ASTM A193 تولید شده است. این بست تمام رزوه می باشد و دو سر آن در کاربردهای مختلف چمفورد یا اصطلاحا پخ می شود. جنس متریال تولید شده برای B7 از فولاد دارای ترکیبهای کروم و مولیبدنیت می باشد. برای ساخت این نوع از استاد بولت ها رزوه ها به طور استاندارد به اینچ در دستگاه انگلیسی ساخته می شود. اما در بعضی مواقع به خواسته بعضی مصرف کننده ها در دستگاه SI و به صورت متریک ساخته خواهد شد.
مدل B7 عموما به صورت تیره و روغن اندود هستند، که این ظاهر به دلیل نداشتن آبکاری می باشد. برای کاربردهای دیگر که نیاز به آبکاری می باشد، از آبکاری گالوانیزه سرد، گالوانیزه گرم و داکرومات نیز استفاده می شود. استقامت بالای استاد بولت B7 به خاطر ترکیبات مناسب کروم، مولبیدنت و وانادیوم می باشد.
این نوع استاد بولت دارای تنش تسلیم بالا یا به اصطلاح تنسایل بالا بوده، به این معنا که دارای مقاومت مناسبی برای کاربرد در دماهای بالا می باشد. این ویژگی به دلیل عملیات حرارتی های مختلفی می باشد که روی استاد بولت B16 انجام شده است. همین ویژگی باعث شده است که از این نوع اتصال در صنایع نفت و گاز بسیار استفاده شود. تولیدات این نوع پیچ ها نیز مانند B7 به صورت اینچی در دستگاه انگلیسی می باشد. مهره های این نوع پیچ ها عموما از 2H می باشد. به منظور مقاوم سازی استاد بولت B16 از روکش کادیوم استفاده می شود. این نوع روکش باعث افزایش کاربرد استاد بولت B16 تا 520 درجه سانتی گراد می شود.
استاد بولت A193 B8 که ساخته شده از فولاد ضد زنگ (استنلس استیل) می باشد، در محیط های مرطوب از قبیل خطوط آب رسانی، لوله ها و اتصالات آن، صنایع کشتی سازی و ساخت زیردریایی و همچنین فلنچ و شیرآلات دارای کاربردهای بسیاری میباشد. برای ساخت دنده های این اتصال نیز از دستگاه انگلیسی یعنی اینچی استفاده می شود. استاد بولت B8 در دو تیپ 1 و 2 تولید می شود. در تیپ 2 مقاوم سازی به صورت نهایی انجام می شود، که به آن مقاوم سازی سطحی گفته می شود.