*صرفا آموزشی* ( این محتوا صرفا جنبه آموزشی دارد ) *صرفا آموزشی*
انکربولت یکی از انواع پیچ و بستها می باشد. ازین نوع بست برای اتصالات مصالح ساختمانی و یا اتصال اجسام به سنگ و بتن از آن استفاده می شود. برای مثال هنگامی که بخواهیم دستگاه ها و یا ماشین آلات را در کارخانه ها نصب و راه اندازی کنیم، برای اتصال دستگاهها به زمین و بتن، با توجه به اندازه و سایز دستگاه ها و مقدار ارتعاش و لرزش این دستگاه ها، از انکربولت استفاده می شود.
به این صورت که انکربولت ها را در پی (فونداسیون) زیر دستگاه قرار می دهند و پس از خشک شدن بتن دستگاه را روی آن می بندند. البته در بعض مواقع نیز میتوان در هنگام آرماتور بندی و قبل از عملیات بتن ریزی چنانچه مکان دقیق انکر بولت ها مشخص و قابل پیشبینی باشد، می توان آن ها را جایگذاری نمود. در غیر این صورت با انجام عملیات کرگیری مکان مورد نظر برای جایگیری انکر بولتها سوراخ می شود.
پرکاربرد ترین نوع اتصال در انکر بولتها، اتصال صفحه فلزی روی بتن یا فونداسیون می باشد. ابتدا انکر بولت را به روشهای مختلفی در جای مورد نظر می کارند سپس صفحه پایه را روی آن با پیچ می بندند و در آخر دستگاه و یا ستون مورد نظر روی صفحه پایه نصب می شود. این نوع اتصال دیگر نیاز به جوشکاری برای نصب ستونها را از بین می برد.
انکر بولت ها انواع مختلفی از نیروها را متحمل می شوند، مانند نیروهای برشی و نیروهای کششی. به همین علت می بایست انکر بولت از استحکام خوبی برخوردار باشد، یا به اصطلاح مهندسی دارای تنش تسلیم بالایی باشد.
البته عوامل و پارامترهای دیگری در انتخاب و ساخت انکر بولت ها نیز بسیار مهم می باشد. عواملی چون زنگ زدگی و خوردگی، به دلیل استفاده از آنها در مناطق رطوبتی مانند نزدیک دریا و یا محیط های شیمیایی آلوده مانند کارخانجات، عوامل موثر در ساخت و به کارگیری انکر بولت ها می باشد و می بایست آنها رعایت نمود.
میدانیم که وظیفه اصلی انکر بولت ها، تحمل بار و نیروی وارده از سمت سازه می باشد. بنابراین جهت نیروی کششی و برشی وارده بر انکر بولت بسیار حائز اهمیت می باشد.
این مساله کاملا مشخص است که نیروهای دینامیکی و استاتیکی تفاوت های بسیاری باهم دارند، بنابراین می بایست نوع بارگذاری مشخص شود.
در اکثر مواقع برای استفاده از انکر بولت به عنوان بست، از چندین انکر بولت استفاده می شود. به همین دلیل عدم توزیع یکنواخت نیرو بین رول بولت ها باعث فشار بیش از حد به یکی از آنها شده و در نهایت ممکن است سبب شکست و تخریب سازه شود.
نوع و مقدار نیروی وارده بر سازه بتنی که بر روی انکر بولتها نصب میشود، در طراحی انکر بولت و نیز جایگذاری آن تاثیر بسزایی دارد.
یکی دیگر از پارامترهای مهم در نصب انکر بولتها، فاصله مهندسی شده آنها از یکدیگر میباشد. عدم طراحی صحیح این فاصله، سبب ترک در خود انکر بولتها و یا در لبه بتن خواهد شد.
سایز یک انکر بولت نظیر قطر و طول آن از نیروهای وارده بر آن، توسط دستگاهها و ماشینآلاتی که روی آن نصب میشوند، محاسبه میشود. حال اگر شرایط به گونهای باشد که دستگاه ها را نتوان با قطر انکر بولت مورد نظر در طراحی تطابق داد، با افزایش طول و عمق کاشت آن در فونداسیون، کمبود پارامتر قطر جبران میشود.
در بعضی مواقع در هنگام پی ریزی بتن در شرایطهای مختلف دچار ترک اجتناب ناپذیر میشود. در طراحی انکر بولت باید این پارامتر در نظر گرفته شود، چرا که وجود ترک در بتن باعث کاهش استحکام انکر بولت در مکانش خواهد شد.