این محتوا صرفا آموزشی است.
گریتینگ ها صفحات مشبکی هستند که در جنس های مختلف و به منظور کاربردهای گوناگون تولید و روانه بازار می شوند. گریتینگ ها به منظور تحمل بار و به عنوان راه پله و راهرو در مکان هایی که خطر اجتماع گاز وجود دارد و یا در سالن رنگ کارخانه های اتومبیل سازی به کار گرفته می شود. گریتینگ ها در ابتدا از جنس فلز و ترجیحا فولاد ساخته می شدند. با گذر زمان و با پیشرفت تکنولوژی، کامپوزیت ها پا به عرصه حضور گذاشتند و در مدت زمان کوتاهی در صنایع مختلف به کار گرفته شدند. یکی از زمینه هایی که کامپوزیت ها بسیار موفق عمل کردند، تولید گریتینگ ها بود. امروزه گریتینگ ها به طور کلی به دو دسته فلزی و غیرفلزی تقسیم می شوند و گریتینگ های غیرفلزی غالبا از جنس کامپوزیت های FRP و فایبرگلس GRP می باشند.
امروزه از گریتینگ ها در بسیاری از پروژه های صنعتی استفاده می شود. با توجه به مزایای متعددی که گریتینگ های کامپوزیتی FRP و GRP نسبت به گریتینگ های فولادی دارند، اکثر کشورها از نسل جدید گریتینگ ها استفاده می کنند. برخی از مهم ترین کاربردهای گریتینگ ها را می توان در موارد زیر مشاهده کرد:
گریتینگ کامپوزیت در دو نوع مختلف به نام های مولد (قالبی) و پالترود (پالتروژن) تولید می شوند.
در روش مولد همانگونه که از نامش پیدا است، از قالب هایی برای تولید گریتینگ استفاده می شود. در این روش لایه های کامپوزیت به درون قالب های از پیش ساخته شده، ریخته می شوند. برای این منظور الیاف مورد نظر به درون قالب ریخته می شوند و به صورت لایه لایه رزین مورد نظر روی آنها را می پوشاند. به همین ترتیب قالب پر می شود و یک ساختار یکپارچه و یک دست تولید می شود. برای این روش انواع مختلفی از قالب ها در اندازه ها، ضخامت ها و مش های مختلف وجود دارد و متناسب با کاربرد نهایی، قالب مخصوصی به کار گرفته می شود. انواع رزین هایی که در ساخت این کامپوزیت ها به کار گرفته می شوند، عبارت هستند از: پلی استر، پلی اورتان، وینیل استر اپوکسی، ایزوفتالیک پلی استر، اورتوفتالیک و فنولیک.
در روش پالتروژن (پالترود) پروفیلهای I و T شکل را بر روی یکدیگر مونتاژ می کنند. حال این مونتاژ با توجه به ساختار نهایی و کاربرد مورد نظر می تواند به شکل های مختلف صورت بپذیرد. متداول ترین ضخامت هایی که برای پروفیل ها در نظر گرفته می شود، 25، 38 و 46 میلیمتری هستند.
در گریتینگ های تولید شده به روش مولدینگ، استحکام به طور مساوی در دو جهت طولی و عرضی پخش میشود و این در حالی است که در روش پالتروژن استحکام در جهت طولی بسیار قویتر است. از این رو قابلیت تحمل بار در گریتینگ کامپوزیت تولید شده به روش پالتروژن بیشتر از مولد است.
با توجه ماهیت استفاده از گریتینگ ها که عموما در محیط هایی خورنده و تحت شرایط سخت هستند، مواد کامپوزیتی انتخابی عالی به حساب می آیند، چرا که مزایای متعددی نسبت به گریتینگ های فلزی دارند. برخی از مهم ترین مزایای گریتینگ کامپوزیت FRP و GRP عبارت هستند از: