گروه فنی مهندسی بازرگانی پینیون در حال حاضر انجام این خدمات را از حوزه کاری خود خارج کرده است.
یکی از روشهای تحریک شیرهای هیدرولیکی استفاده از سلونوئیدهای برقی میباشد. در شیرهای سلونوئیدی با برقرار شدن جریان برق، شیر مربوطه تحریک میشود و با قطع برق، به حالت عادی برمیگردد. شیرهای پروپرشنال از این نظر که به صورت الکتریکی تحریک شده یا به صورت الکترونیکی کنترل میشوند، شبیه به شیرهای سلونوئیدی هستند. ولی شیرهای پروپرشنال میتوانند به هنگام تحریک، مغزی شیر را در موقعیتهای خاصی بین حالت باز و بسته نیز قرار دهند که در ادامه توضیح داده میشود. در این صورت میتوان میزان عبور جریان سیال از درون شیر را به طور دقیق کنترل کرد. به عبارت دیگر شیر پروپرشنال یک شیر کنترل جهت با قابلیت کنترل جریان است که فشار سیال در خروجی آن نیز قابل کنترل است.
پس همانطور که میدانیم شیرهای پروپرشنال در انواع مختلفی اعم از شیرهای کنترل جهت پروپرشنال، شیرهای کنترل فشار پروپرشنال و شیرهای کنترل جریان پروپرشنال وجود دارند.
شکل زیر یک شیر کنترل جهت پروپرشنال با دو سلونوئید را نشان میدهد:
در شیرهای پروپرشنال با تعبیهی یک transducer (مبدل) در داخل شیر، میتوانیم موقعیت دقیق اسپول شیر را تشخیص دهیم.
(به طور اجمالی transducerها به سنسورهایی گفته میشود که میتوانند انرژی را از نوعی به نوعی دیگر تبدیل کنند. مثلا یک transducer فشار، انرژی فشار یک سیال را گرفته و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند.)
نوع این transducerهای موقعیت سنج LVDT میباشد که با استفاده از آن فقط میتوانیم موقعیت اسپول را تحت کنترل بگیریم. این transducer از نوع ترانسفورمر متغیر اختلافی خطی است که یک عضو ثابت و یک عضو متحرک دارد. وقتی که عضو متحرک نسبت به وضعیت مبنا جابهجا شود، یک ولتاژ القایی ایجاد میشود که متناسب با مسافت جابهجایی است. عضو متحرک به مغزی شیر متصل است و بدین وسیله میتوان موقعیت قرارگیری مغزی درون بدنه شیر را فهمید.
در شکل زیر عملکرد یک شیر پروپرشنال مجهز به LVDT (مقایسهگر-Linear Variable Differential Transformer ) نشان داده شده است.
قطعهای فلزی و استوانهای شکل است با قابلیت جابهجایی در داخل شیرهای هیدرولیکی است. قسمتی از بدنهی این استوانه که تراشکاری شده برای قرار گرفتن در جایگاهی است که اجازهی عبور روغن در سیلندر شیر را بدهد و قسمتی از بدنهی اسپول که تراش نخورده مانع عبور روغن میشود.
این قطعه باید به گونهای نصب شود که در راستای سیلندر شیر باشد تا از هرگونه خرابی و ازکارافتادگی شیر جلوگیری شود. شیارهای حلقهای که روی قسمتهای تراش نخوردهی بدنهی استوانه وجود دارند، با حلقههایی پر میشوند که سیلندر اسپول را در راستای مورد نظر نگه میدارد.
سلونوئید یک قطعه است که در اثر عبور جریان الکتریکی از سیم پیچ آن، یک میدان مغناطیسی در سیم پیج و اطراف آن به وجود میآید که باعث جابهجا شدن یک قطعهی متحرک به نام پلانجر و درنهایت جابهجایی مغزی شیر به صورت خطی میشود. در واقع در شیرهای سلونوئیدی اسپول شیر در دو موقعیت صفر و یک قرار میگیرد. به معنای سادهتر یک شیر سلونوئیدی ممکن است تحریک شود و مسیر عبور سیال را باز کند یا در حالت تحریک نشده باقی بماند و جریان سیال را ببندد.
در شیرهای پروپشنال نیز از سلونوئید برقی جهت تحریک استفاده میشود ولی شیر به صورت الکترونیکی کنترل میشود. به همین دلیل این شیرها در بینهایت وضعیت مختلف موقعیتدهی میشوند.
سلونوئیدی که در شیرهای پروپرشنال استفاده میشود نوع خاصی میباشد و نیروی ایجاد شده در سلونوئید متناسب با شدت جریان الکتریکی عبوری از آن است. یعنی هرچه جریان الکتریکی عبوری از سیمپیچ سلونوئید بیشتر باشد، نیروی ایجاد شده در سلونوئید قویتر خواهد بود و فنر بیشتر جمع میشود. درنتیجه با عبور جریانهای الکتریکی مختلف، اسپول شیر در موقعیتهای مختلفی قرار میگیرد. شکل زیر یک سلونوئید را نشان میدهد.