دفتر تهران : ۰۲۱۹۱۰۹۰۰۸۳ دفتر اصفهان : ۰۳۱۳۲۳۶۸۰۸۳
Info@Pinion.ir
دفتر تهران : ۰۲۱۹۱۰۹۰۰۸۳ دفتر اصفهان : ۰۳۱۳۲۳۶۸۰۸۳
Info@Pinion.ir
خرید مطمئن
گواهی اصالت کالا
انتخاب صحیح
قیمت رقابتی کالا
مشاوره مهندسی
کارشناسان مجرب
تعمیر اینورترهای صنعتی با قیمت ویژه

تعمیر اینورتر های صنعتی

گروه پینیون در زمینه تعمیرات انواع اینورتر با توان های مختلف فعالیت دارد. شما کاربران عزیز کافیست برای عیب یابی اینورتر خود به قسمت محتوا مراجعه کنید و یا از طریق فرم سفارش توضیحات و دلیل معیوب بودن اینورتر خود را به همراه شماره خود قرار دهید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند و یا با شماره های زیر تماس بگیرید.

گروه فنی مهندسی بازرگانی پینیون علاوه بر تعمیرات انواع اینورتر های صنعتی در زمینه تامین و فروش انواع برند های اینورتر فعالیت دارد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به صفحه فروش اینورتر مراجعه فرمایید.

تعمیر اینورترهای صنعتی با قیمت ویژه

مشاوره ، بررسی و عیب یابی

تأمین قطعات (درصورت نیاز)

تعمیر اینورتر

تست و تحویل

نماد و مجوز فعالیت پینیون

  • 11 − 6 =

عیب یابی اینورتر

عیب‌یابی و تعمیر اساسی اینورتر

اگر اینورتر شما به خوبی کار نمی‎کند یا از کار افتاده است، بهتر است قبل از انجام تعمیرات کلی و اساسی، ابتدا ساده‌ترین و مقدماتی‌ترین موارد، از جمله موارد زیر را چک کنید

  • بررسی سوختگی یا از بین رفتگی فیوزها، کابل‌ها و اتصالات
  • بررسی صفحه نمایش کنترل‌کننده
  • بررسی دمای محیط و اجزای مختلف اینورتر
  • بررسی عدم وجود گرد و غبار بر روی اینورتر
  • بررسی ولتاژ و جریان‌های ورودی و خروجی با استفاده از یک مولتی‌متر دارای کلمپ

 اگر این موارد، مشکلی نداشتند، به سراغ تعمیرات کلی بروید، شایع‌ترین علت خرابی یا عدم کارایی اینورترها، نصب نادرست است که اغلب ترکیبی از عدم رعایت توصیه‌های کتابچه راهنمای کاربر و انتخاب نوع نامناسب کابل، فیوزهای خطی و اندازه نامناسب اینورتر است. بنابراین نحوه نصب اینورتر را بررسی کنید و اگر مشکلی نبود به سراغ اینورتر بروید، بهترین روش برای عیب‌یابی اینورتر بررسی چشمی و نگاه کردن به اجزاء آن است.

اگر متوجه چیزی نشدید پوشش و کاور بیرونی اینورتر را بردارید سپس:

1) بخش نوسان‌گر را پیدا کنید. خروجی آن را از مرحله MOSFET جدا کنید و با استفاده از یک فرکانس‌سنج بررسی کنید که آیا نوسان‌گر، فرکانس مورد نیاز را تولید می‌کند یا خیر. به طور معمول، برای اینورتر 220 ولتی این فرکانس 50 هرتز و برای اینورتر 120 ولت 60 هرتز خواهد بود. اگر کنتور شما فرکانس یا ولتاژ ثابتی را نمی‌خواند، ممکن است خطای احتمالی این مرحله از نوسان‌گر باشد. پس آی سی و اجزای مرتبط آن را برای رفع مشکل احتمالی بررسی کنید.

2) در صورت عدم مشکل در مرحله نوسان‌گر، به مرحله بعد بروید یعنی مرحله تقویت‌کننده (توانMOSFET یا Igbt)،  MOSFETS  یا Igbt را از ترانسفورماتور جدا کنید و دستگاه را با استفاده از مولتی‎متر دیجیتال بررسی کنید. به یاد داشته باشید که ممکن است هنگام آزمایش با DMM خود، لازم باشدMOSFET  ، BJT  یا Igbt را کاملاً از صفحه جدا کنید. اگر متوجه شدید که دستگاه تقویت‌کننده معیوب است آن را با دستگاه جدید جایگزین کرده و با روشن کردن اینورتر، پاسخ آن را بررسی کنید. ترجیحاً یک لامپ DC با ولتاژ بالا را به هنگام تست پاسخ باتری به مجموعه وصل کنید.

3) گاهی اوقات ترانسفورماتورها هم می‌توانند عامل اصلی نقص اینورتر باشند. در این حالت، می‌توانید سیم پیچی باز یا اتصالات داخلی شل را در ترانسفورماتور مربوطه بررسی کنید. اگر به نظر شما مشکوک است ، فوراً آن را با مورد جدید جایگزین کنید.

4) همچنین بررسی کنید که گرماگیر ((Heat sink اینورتر دچار زنگ‌زدگی نشده باشد.

تعمیرات تخصصی اینورتر

موتورهای الکتریکی جزئی از هسته مرکزی بسیاری از محیط های صنعتی هستند. استفاده از اینورترها برای کنترل دور این موتورها بسیار متداول است.

  • دلیل خرابی

طبق یک بررسی که اخیرا در ایالات متحده آمریکا صورت گرفته، خرابی موتور، ناشی از اینورترهای فرکانس، صدها هزار ساعت عدم فعالیت کارخانه ها را به صورت برنامه ریزی نشده به دنبال دارد.

مراحل اولیه اقدام به حل نقص و تعمیر اینورتر

اینورتر فرکانس از سه قسمت یکسوکننده، خط DC و اینورتر (مبدل DC به AC) تشکیل شده است. زمانی که متخصصان برق با نقصی در موتور مواجه می شوند، اولین کاری که برای آغاز عیب یابی انجام می دهند استفاده از یک مولتی متر است. گرچه در برخی موارد از یک اسیلوسکوپ (مناسب برای کاربردهای قدرت) برای یافتن منشاء دقیق مشکل استفاده می شود.

تعمیر اینورتر موتور

شکل 1 – شمای کلی یک اینورتر فرکانس

عیب یابی سیگنال های الکتریکی در اینورتر فرکانس

در اغلب موارد خرابی، مشکل از خود موتور است. مخصوصا قسمت مکانیکی موتورهایی که در محیط های پر تنش کار می کنند. سوختگی سیم پیچ های داخل موتور یا خراب شدن عایق کابل تغذیه نیز از ایرادات رایجی است که در موتورهایی که با اینورتر فرکانس کنترل می شوند دیده می شود. لذا استفاده از اسیلوسکوپ یا مولتی متر کمک می کند تا تشخیص دهیم ایراد از سمت اینورتر است یا موتور یا کابل های رابط. در ادامه تست هایی را بررسی میکنیم که با کمک آنها میتوانیم محل دقیق ایراد را تعیین و آن را تعمیرکنیم.

بررسی عدم تعادل ولتاژ

تجهیزات الکترونیکی مدرن، مانند یک اینورتر فرکانس، به شدت به تغییرات ولتاژ حساس هستند. این تغییرات می تواند باعث خرابی تجهیزات شود. با استفاده از یک اسیلوسکوپ مناسب، تست را آغاز کنید.

ابتدا به صورت تفاضلی هر سه فاز را در ترمینالهای موتور و همچینین در ورودی اینورتر اندازه گیری کنید. (مطابق شکل 2) مقادیر اندازه گیری شده را با مقادیر نمایشگر اینورتر مقایسه کنید. اگر بیشتر از 3% عدم تعادل ولتاژ در ورودی اینورتر تشخیص داده شد، مشکل می تواند از تجهیزات انتقال توان و یا شبکه توزیع محلی برق باشد. اگر عدم تعادل ولتاژ در خروجی اینورتر باشد، معمولا نشان دهنده ایرادی در اینورتر است.

شکل 2 – اندازه گیری دو به دو فازهای ورودی موتور

عدم تعادل ولتاژ یا عدم تعادل جریان

عدم تعادل ولتاژ میتواند عدم تعادل جریان را به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال 2.5% عدم تعادل ولتاژ میتواند 28% عدم تعادل جریان را ایجاد کند. این عدم تعادل جریان تولید گرمای بیش از اندازه در سیم پیچ های موتور میکند که موجب کاهش عمر مفید موتور می شود.

بررسی عدم تعادل جریان

اگر عدم تعادل ولتاژ در حد مجاز باشد اما عدم تعادل بیش از اندازه در جریان دیده شود، موتور میتواند منشاء مشکل باشد. اگرچه تست های بعدی نیاز است تا بتوان بطور قطعی نتیجه گیری کرد.

این تست را با یک گام جابجا کردن ورودی های موتور بر طبق شکل شماره 3 آغاز میکنیم.. هر بار که جابجایی را انجام میدهیم میبایست عدم تعادل جریان برای هر سه پایه بررسی شود. وقتی که یک دور کامل جابجایی صورت گرفت و ورودی ها دقیقا به حالت ابتدایی برگشت، نتایج را بررسی میکنیم. اگر عدم تعادل جریان همواره در یک پایه موتور دیده شود ایراد از موتور است. اما اگر این عدم تعادل همواره در یک خط باشد نشان دهنده ایراد در اینورتر می باشد.

شکل 3 – تعویض ترمینال های موتور برای تست عدم تعادل جریان

عدم تعادل زیاد جریان میتواند باعث به گردش درآمدن جریان در سیم پیچ ها و در نهایت بوجود آمدن جریان نشتی بلبرینگ شود. این جریان ها باعث افزایش دمای بیش از حد در یاتاقان ها و درنتیجه استهلاک بیشتر آنها می شوند. علاوه بر اینها، اثرات مخرب عدم تعادل جریان میتواند به دیگراجزای حفاظتی موتور سرایت کند و حتی باعث خرابی فیوز شود. معمولا عدم تعادل جریان در موتورهای سه فاز نباید بیشتر از 10% باشد.

تعمیرات تخصصی اینورتر

بررسی ولتاژ خط DC

نوسانات در خط DC نشان دهنده معیوب شدن خازن خط  DC در یک اینورتر فرکانس است؛ چرا که این خازن وظیفه دارد ریپل AC را کاهش دهد. برای نتیجه گیری قطعی لازم است که ولتاژ دو سر خط DC را با یک اسیلوسکوپ مناسب اندازه گیری کنیم. این ولتاژ باید حدودا 1.41 برابر بیشتر از ولتاژ فاز باشد. مقدار ریپل بر روی خط DC نیز میبایست اندازه گیری شود چرا که وجود این ریپل باعث گردش جریان در اینورتر فرکانس می شود.

شکل 4 – بررسی ولتاژ خط  DC

بررسی ولتاژ معکوس (Reflected Voltage)

بکارگیری IGBT در سیستم های کنترل قدرت (نظیر اینورتر فرکانس) مزایای زیادی دارد. گرچه، قابلیت کلیدزنی سریع IGBT در ترکیب با کابل رابط بلند بین موتور و اینورتر می تواند موجب پدیده ای به نام «ولتاژ معکوس» شود. این امواج معکوس بخاطر عدم تطبیق امپدانس بین موتور و کابل ایجاد میشود. اندازه دامنه و زمان صعود (rise time) در یک موج انعکاس یافته، تاثیر عمده ای بر دوام عایق موتور دارد.

در شرایط مناسب، یک موج معکوس به موج ارسالی از اینورتر اضافه می شود. یک اسپایک ولتاژ می تواند دامنه ای تا دو برابر ولتاژ قابل تحمل موتور داشته باشد که این می تواند به عایق موتور آسیب وارد کند. بیشترین اندازه قله تا قله اسپایک ناشی از ولتاژ معکوس، در حالت کلی بین دو فاز رخ میدهد.

برای اندازه گیری موج انعکاس یافته میبایست دو به دو و به صورت تفاضلی، فازها را بررسی کرد. این اندازه گیری در خروجی اینورتر و در ورودی ترمینال های موتور صورت می گیرد.

شکل 5 – شکل موج خروجی اینورتر

شکل 6 – شکل موج سر ترمینال موتور

بررسی ولتاژ ورودی و خروجی IGBT ها

IGBT ها (ترانزیستور دو قطبی ) امکان کلیدزنی سریع را در اینورترهای فرکانس فراهم میاورند؛ گرچه، خراب شدن IGBT نیز در این اینورترها بسیار رایج است. با اعمال یک ولتاژ نسبتا کوچک بین گیت و امیتر، جریان الکتریکی از مسیر کلکتور به امیتر عبور میکند. برای یافتن منشاء ایراد، اندازه گیری و مقایسه ولتاژ خروجی اینورتر و ولتاژ کنترلی اعمالی بر سر گیت IGBT ها می تواند مفید باشد.

عیبی یابی اینورتر

شکل 7 – شکل موج سیگنال کنترلی IGBT در سر گیت (شکل بالا) – شکل موج خروجی IGBT در سر خروجی اینورتر فرکانس (شکل پایین)

 


 

تعمیر اینورتر های خود را به ما بسپارید.

 


 

ارور و خطاهای اینورتر

گاهی اوقات ممکن است در حین راه‌اندازی، بهره‌برداری یا نگهداری اینورتر با شماری از ارورها و خطاها روبرو شوید که در ادامه با این دسته از ارورها و راه‌‌حل‌های احتمالی که بسته به شرایط ممکن است تغییر نمایند و در همه موارد به طور 100 % صدق نمی‎‌کنند آشنا خواهید شد. این مطلب ادامه دارد و به زودی به روز می شود…

یک دیدگاه بگذارید