زمانی که میخواهیم اینورتر را تعریف کنیم، توضیح میدهیم که این وسیله میتواند جریان DC را به AC تبدیل کند؛ اما سوال اینجا است که آیا تنها کاری که اینورتر انجام میدهد همین است؟ به عبارت بهتر آیا اینورتر یک کانورتر ولتاژ یا فرکانس است؟ در این مقاله از پینیون میخواهیم به این سوال پاسخ داده و فرق اینورتر و کانورتر را مورد بررسی قرار دهیم.
کانورتر دستگاهی است که میتواند با تغییر مشخصات جریان الکتریکی، آن را به میزان دلخواه برساند. تفاوتی نمیکند که برق ورودی AC باشد یا DC! در هر دو حالت کانورتر میتواند ولتاژ و آمپر آن را متناسب با نیازهای شما تغییر داده و خروجی متناسب با سرعت و کارایی موتور را به شما بدهد. نکته مهم اینجا است که کانورتر نمیتواند ورودی مستقیم را به متناوب تبدیل کند یا برعکس! به عبارت بهتر تنها برای تغییر ولتاژ استفاده میشود و نمیتواند ماهیت ورودی را تغییر دهد؛ برای مثال جریان مستقیم 12 ولت را به جریان مستقیم 5 ولت تبدیل میکند.
برای اینکه بتوانیم فرق اینورتر و کانورتر را به خوبی درک کنیم، باید بدانیم که هریک از آنها چگونه کار میکنند. اینورتر یا درایوهای فرکانس منغیر میتوانند با نغییر فرکانس سیگنال ورودی، سرعت چرخش موتور را افزایش یا کاهش دهند. با استفاده از اینورتر میتوانید علاوه بر تبدیل ولتاژ، فرکانس یا جریان، تنظیمات مختلفی برای کنترل موتور داشته باشد. برای مثال سرعت را با تغییر فرکانس کنترل کرده و با حذف اضافه بار، از آسیب دیدن موتور جلوگیری کنید. برای اطلاع از قیمت اینورتر صنعتی با ما در پینیون تماس بگیرید.
در این بخش میخواهیم فرق اینورتر و کانورتر را از جنبههای مختلف موردبررسی قرار دهیم که عبارتند از:
اولین تفاوت اینورتر و کانورتر در نوع ورودی و خروجی آنها است. در کانورتر، ماهیت ولتاژ ورودی با خروجی یکسان است؛ به عبارت بهتر کانورتر نمیتواند ولتاژ مستقیم را به متناوب تبدیل کند. این در حالی است که در اینورتر شما میتوانید ولتاژ مستقیم ورودی را به متناوب تبدیل کرده و آن را از سطح 12 ولت به 220 ولت برسانید.
یک فرق اینورتر و کانورتر در کاربردهای آنها است. از اینورتر در جایی استفاده میشود که بخواهیم برق DC را به AC تبدیل کنیم؛ برای مثال سیستمهای تولید برق خورشیدی و اتومبیلهای الکتریکی از رایجترین کاربردهای اینورتر به شمار میروند. علاوه بر این برای کنترل سرعت انواع موتورهای AC یا سیستمهای تهویه مطبوع هم میتوان از اینورتر استفاده کرد. اما از کانورتر در جایی استفاده میشود که بخواهیم ولتاژ و فرکانس ورودی را به سطح دلخواه برسانیم؛ برای مثال در قطارهای برقی، سیستمهای نورپردازی و سیستمهای مخابراتی مورداستفاده قرار میگیرد.
شکل موج خروجی هم یک فرق اینورتر و کانورتر است که میتواند در کارکرد موتورها تاثیر بگذارد. به طور معمول موج خروجی از اینورتر به صورت سینوسی کامل نیست و حالتی از موجهای مربعی اصلاح شده است؛ با این حال میتوان با استفاده از فیلترهای ورودی و خروجی تا حد زیادی هارمونیکهای موجود را حذف کرد. اما شکل موج خروجی از کانورتر بسیار شبیه به موج ورودی است و در صورت وارد شدن موج AC حالت سینوسی خوبی دارد. این موضوع به دلیل آن است که کانورتر ماهیت ولتاژ ورودی را تغییر نمیدهد؛ به همین دلیل شکل موج خروجی بهتری را ارائه خواهد داد.
در بررسی فرق اینورتر و کانورتر معمولا تفاوت آنها از نظر قیمت به عنوان یکی از جنبههای اصلی موردتوجه قرار میگیرد. به طور کلی قیمت اینورتر از کانورتر بالاتر است؛ زیرا علاوه بر جنبه تبدیل کننده، دارای قابلیتها و کاربردهای دیگری هم هست. همچنین میتواند سطوح حفاظتی مختلفی را از موتور ارائه دهد و به همین دلیل قیمت بالاتری دارد.
سخن پایانی
بررسی فرق اینورتر و کانورتر نشان میدهد که هدف یا عملکرد اصلی یک اینورتر، تنظیم سرعت موتور و جلوگیری از آسیب دیدن آن است. اما یک کانورتر تنها برای تکرار یا شبیه سازی ولتاژ ورودی در سطوح مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. بنابراین نمیتوان این دو را به جای هم به کار برد و باید با توجه به نیاز، بهترین گزینه را انتخاب نمود.
سوالات متداول
از آنجا که کانورترها به طور تخصصی برای این کار طراحی شده اند، استفاده از آنها کمخطرتر و ایمنتر خواهد بود.
خیر. اینورترها میتوانند جریان مستقیم را به متناوب تبدیل کنند و امکان دریافت جریان AC به عنوان ورودی را ندارند؛ بنابراین برای تبدیل سطوح ولتاژ AC به یکدیگر توصیه میشود که از کانورتر استفاده کنید.
کانورتر تنها به عنوان تبدیل کننده مورداستفاده قرار میگیرد و به خودی خود تجهیزات حفاظتی در آن نیست؛ در نتیجه شما برای بالا بردن سطح حفاظت موتور، نیاز به سیستم فیدبک خواهید داشت. اما اینورتر میتواند به طور خودکار در زمان وجود اضافه بار یا شرایط آسیب زا، از موتور حفاظت کند.
برای هر چه بهتر شدن پینیون در ارائه خدمات و اطلاعات لطفا دیدگاه و امتیاز خود را وارد کنید.