PLC یک جایگزین عالی برای پنلهای کنترل دستی وابسته به رلههای منطقی است که امروزه جای خود را در صنایع مختلف باز کرده است. با استفاده از این کامپیوتر دیجیتال صنعتی، میتواند فرایندهایی مانند تجهیزات رباتیک و خطوط مونتاژ را کنترل کرد. در این مقاله از پینیون میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که plc چیست و انواع پی ال سی کدام هستند؟ در انتها بهترین برندهای سازنده پی ال سی را به شما معرفی میکنیم.
PLC مخفف عبارت Programable Logic Controller است که معنای کنترلر منطقی برنامه پذیر را میدهد. این قطعه در واقع یک نوع کامپیوتر دیجیتال صنعتی است که از آن برای کنترل فرایندهای صنعتی و تجهیزات روباتیک استفاده میشود. با استفاده از پی ال سی میتوان هر فعالیتی را که نیازمند کنترل باشد، با دقت خوبی برنامهریزی کرده و خطایابی شبکه را به سادگی انجام داد.
در عمل، PLC یک کنترلر نرمافزاری است که اطلاعات را به صورت باینری دریافت کرده و بر اساس برنامهای که در حافظه خود دارد، پردازش میکند. پس از آن نتیجه این پردازش به صورت پیرابند به سمت گیرندهها ارسال خواهد شد. در نتیجه شما هر زمان که خواستید میتوانید این فرایند پردازشی را تغییر داده و خروجیهای مختلفی را به دست آورید. برای خرید پی ال سی از نمایندگی برندهای مطرح در ایران، میتوانید بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
پی ال سی یکی از کنترلرهای کامپیوتری در دنیای اتوماسیون صنعتی است که در مقایسه با کنترلکنندههای قدیمی مزیتهای زیادی را برای شما به ارمغان میآورد. از اصلیترین مزیتهای کنترلر plc میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به دلیل مزیتهایی که کنترلر plc در مقایسه با سایر روشهای کنترلی در اتوماسیون صنعتی دارد، توانسته در صنایع مختلفی جای خود را باز کند. به عبارت بهتر کاربرد plc در بسیاری از ماشینآلات صنعتی دیده میشود و بیشترین کارایی را در صنایع خودروسازی دارد. از آنجا که در فرایند خودروسازی همه دستگاهها به صورت مکانیزه کار میکنند، انواع پی ال سی را میتوان در بخشهای مختلفی مانند سیستم رنگ پاش، اتصال قطعات، سوراخکاری و پرسهای اتوماتیک مشاهده کرد. علاوه بر این در صنایع شیمیایی هم از این کنترلرهای برنامه پذیر برای دستگاههای ترکیبکننده مواد و سیستمهای مخلوط کننده استفاده میشود.
یکی دیگر از موارد کاربرد plc در صنایع ساخت پلاستیک است که در سیستمهای دمش هوا و آنالیز پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. در کنار اینها برای بستهبندی یا عصاره گیری در صنایع غذایی و یا حتی تجهیزات حمل و نقل و نوار نقاله هم از انواع پی ال سی استفاده میشود. در کنار همه این موارد، صنایع فولاد و ذوب آهن، روشنایی خودکار، بالابرها، سیستمهای بازیافت و تقویت فشار گاز از دیگر موارد کاربرد plc در دنیای صنعتی امروز هستند.
به طور کلی یک سیستم plc دارای سه بخش اصلی به نامهای ورودی، پردازنده و خروجی است. در بخش ورودی فرمانهای برنامهنویسی شده و دادههای دریافتی از سنسورها با استفاده از مبدلها به سیگنالهای الکتریکی تبدیل شده و آنها را به صورت دیجیتال یا آنالوگ به بخش پردازشی یا CPU ارسال میکنند. پس از آن، پردازنده که تعدادی میکروپروسسور هستند، وظیفه دارند که بر اساس دستورات داده شده، پردازش این سیگنالها را انجام دهند.
در نهایت دادههای پردازش شده به بخش خروجی منتقل شده و در آنجا به صورت یک فرایند مکانیکی مانند حرکت بازوها، جابجایی یا دوران تبدیل میشوند. قسمت خروجی هم میتواند سیگنالهای پردازش شده را به دو صورت دیجیتال و آنالوگ دریافت کند. علاوه بر اینها کنترلر پی ال سی دارای دو نوع حافظه دائم و موقت هم هست. حافظه دائمی یا ROM در صورتی که برق قطع شده و عملیات CPU متوقف شود، دچار تغییر نخواهد شد. اما موارد ذخیره شده در حافظه موقت یا RAM با قطع برق، اطلاعات خود را از دست میدهد.
به طور کلی معیارهای مختلفی برای تعیین انواع پی ال سی و طبقهبندی آنها وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به مقدار حافظه، تعداد ورودیها و نوع CPU اشاره کرد. بر این اساس انواع پی ال سی در چند دسته قرار میگیرند که عبارتاند از:
پی ال سی های کوچک یا مینی دارای دو یا چند ورودی و خروجی هستند که به طور محدود گسترش داده میشوند. زبان برنامهنویسی در این نوع از PLC ها به صورت نردبانی است؛ به این معنا که از دستورات نمادی برای برنامهریزی PLC کوچک استفاده میشود.
در پی ال سی کامپکت یا مجتمع، ورودی و خروجیها، تغذیه و پردازنده در داخل یک باکس قرار گرفتهاند و در قالب یک ماژول الکتریکی ساده، طراحی و ادغام شدهاند. به این ترتیب شما امکان تغییر ورودی و خروجی را ندارید؛ اما میتوانید هر زمان که نیاز به درگاههای I/O بیشتری داشتید، به آن اضافه کنید. به عبارت بهتر در PLC های فشرده یا مجتمع، امکان توسعه وجود ندارد و HMI یا نمایشگر هم به همراه آن در یک باکس قرار گرفته است.
پی ال سی ماژولار از اصلیترین و پرکاربردترین انواع پی ال سی است که در آن قسمتهای مختلف مانند پردازندهها، درگاههای ورودی و خروجی و ماژول تغذیه به صورت جداگانه هستند. هر کدام از این قسمتها، کارت مستقلی دارند که به دو صورت رک و شاسی متصل میشوند. نکته جالب درباره PLC ماژولار این است که میتوان تعداد خروجی و ورودی آن را تا 2000 عدد افزایش داد؛ در صورتی که سی پی یو قدرت پشتیبانی از آن را داشته باشد، در مدلهای نصب شده به صورت رک، این عدد تا 5000 هم قابل افزایش است. در کنار اینها مراقبت و تعمیر پی ال سی ماژولار در مقایسه با کامپکت سادهتر است؛ اما اندازه بزرگتری دارند.
منظور از رک قطعاتی است که قسمتهای مختلف کنترلرهای منطقی را کنار هم نگه میدارند. به عبارت بهتر رکها برای نگه داشتن ماژولها استفاده میشوند و در نتیجه PLC رک شباهت زیادی به نمونههای ماژولار دارد. تنها تفاوت میان این دو نوع پی ال سی در وجود ماژول مرکزی است که وظیفه دارد تا در سیستمهای رک، واحدها را به هم مرتبط کند.
نکته مهم: پی ال سی کامپکت معمولا در مواردی استفاده میشود که بخواهیم در هزینهها صرفهجویی کنیم. اما در صورتی که نیاز به انجام عملیات کنترلی پیچیده داشته باشیم، از انواع پی ال سی ماژولار استفاده خواهیم کرد.
زمانی که میخواهید به سراغ خرید پی ال سی بروید، باید نکاتی را در نظر داشته باشید تا بتوانید از میان انواع پی ال سی مناسبترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. مهمترین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، دقت و سرعت انجام پروژه توسط یک دستگاه است. علاوه بر این باید به نوع تغذیه؛ تعداد ورودی و خروجی و نوع بار دستگاه هم دقت کنید. برای مثال اگر شما نیاز به تعداد محدودی ورودی و خروجی داشته باشید و نخواهید فرایند کنترلی پیچیدهای را انجام دهید، PLC کوچک یا مینی برای شما بهترین گزینه خواهد بود.
حال که با کاربرد plc و انواع آن آشنا شدیم باید بدانیم که کدام برندها بهترین PLC ها را تولید میکنند. در ادامه دو نموه از بهترین برندهای تولیدکننده پی ال سی در دنیا را معرفی میکنیم.
پی ال سی زیمنس را میتوان از بهترین برندهای سازنده انواع پی ال سی دانست که در آلمان تولید شده و توسط نمایندگانی در ایران هم به فروش میرسد. در مواردی که حساسیت زیادی وجود داشته و حذف اثرات ناشی از نویز بسیار مهم باشد، خرید PLC زیمنس توصیه میشود. زیمنش از پیشرفتهترین فناوریها برای ساخت انواع PLC استفاده میکند و محصولات خود را در سریهایی مانند S7-1200 و S7-1500 ارائه میدهد. انواع پی ال سی زیمنس دارای طیف گستردهای از عملیات تکنولوژیکی هستند و طراحی بسیار فشردهای دارند.
اما اگر بیشتر هزینههای پروژه برای شما مهم است و به کارایی بالا نیازی ندارید، PLC تایوانی دلتا میتواند نیاز شما را برطرف کند. پی ال سی دلتا از محبوبترین نمونههای موجود در بازار است که در کشور تایوان تولید شده و در میان کشورهای آسیایی بسیار گسترده شده است. برای استعلام قیمت پی ال سی دلتا و خرید این محصول میتوانید بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
برند دلتا انواع plc را در سریهای مختلفی تولید میکند که AS و DVP از مشهورترین آنها است. سری AS از نوع کامپکت مدولار و چند منظوره است که کارایی بالایی دارد و با انواع تجهیزات خودکار طراحی میشود. پی ال سی دلتا سری AS دارای پردازنده های 32 بیتی است که میتواند سرعت اجرا را تا حد زیادی افزایش دهد. سری DVP پی ال سی دلتا هم از جمله تجهیزات پرکاربرد در سرعتهای بالا و ماشینهای اتوماسیون صنعتی است که کارتهای عملکردی زیادی دارد و از پروتکلهای ارتباطی مختلف پشتیبانی میکند.
یکی از برندهای مشهور تولیدکننده پی ال سی که محصولات آن در ایران استفاده میشود، فتک Fatek نام دارد. PLC فتک در تایوان تولید میشود و سریهای FB، B1/B1z و HB1 را به بازار ارائه میکند. سری FB پی ال سی فتک میتواند بیشتر از 300 دستورالعمل را اجرایی کند و عملکرد آن بر اساس ساختار توابع MIMO است. به همین دلیل بسیار کاربرپسند است. این نوع از پی ال سی فتک دارای علامتهایی است که به سادگی کارهای مختلف را بدون نیاز به دستورالعملهای زیاد برای شما انجام میدهند.
سری B1 و B1z فتک هم در دسته انواع پی ال سی اقتصادی قرار میگیرد که قیمت مناسبی دارد. این سری از پی ال سی های ساخته شده در تایوان، در مواردی به کار میروند که نیاز به کاربریهای پیچیده نباشد. مجموع ورودی و خروجی در این سری از انواع PLC فتک برابر 80 عدد است.
از دیگر برندهای مطرح در بازار پی ال سی ایران که کیفیت مناسب و قیمت خوبی دارد، میتوان به پی ال سی کینکو اشاره کرد. شرکت Kinco یک برند چینی است که توانسته نام خود را به عنوان نخستین دارنده استاندارد IEC61131-3 به ثبت برساند. انواع پی ال سی کینکو هم در سریهای مختلفی ارائه میشوند که پرکاربردترین آنها را در ادامه معرفی میکنیم.
کنترلر سری F1 کینکو یکی از قدرتمندترین انواع پی ال سی تولیدشده در این شرکت است که عملکردی پایدار با سرعت زیاد را ارائه میدهد. همچنین پی ال سی سری K5 کینکو هم یکی از پرکاربردترین انواع پی ال سی چینی در ایران است که در مقایسه با نسل قبلی خود یعنی K3، دارای پردازنده قویتری است. در نتیجه فرکانس پالس در کانال خروجی آن بیشتر است و پورتهای ارتباطی بیشتری هم دارد. در حال حاضر سری K5 پی ال سی کینکو به صورت کامپکت به فروش میرسد.
علاوه بر اینها برخی از شرکتهای ایرانی هم اقدام به ساخت انواع PLC کردهاند که معمولا به صورت کامپکت به فروش میرسند. به همین دلیل هزینه خرید پی ال سی ایرانی بسیار کمتر از سایر برندها است و در کاربریهای ساده، کارایی بسیار خوبی را از خود نشان میدهند.
سخن پایانی
پی ال سی یکی از مهمترین قطعات در سیستم اتوماسیون صنعتی است که میتوان آن را به سیستمهایی مانند انواع اینورتر صنعتی، دستگاههای رنگ پاش، سیستمهای ترکیبکننده و مواردی از این دست متصل کرد. انواع پی ال سی در صنایع مختلف خودروسازی، پلاستیک، نفت و گاز و ذوب آهن کاربرد دارند. در این مقاله به بررسی نحوه عملکرد پی ال سی، کاربرد plc و انواع آن پرداختیم.
سوالات متداول
از انواع پی ال سی برای کنترل بهتر فرایندهای تولید، افزایش سرعت و دقت در انجام عملیات، انتقال فرمان به قطعات خروجی، اتصال به شبکه و افزایش ایمنی قطعات استفاده میشود.
در صورتی که با فرایندی کار میکنید که نیاز به برنامه ثابت دارد، استفاده از انواع پی ال سی میتواند هزینههای شما را بالا ببرد. از سوی دیگر معمولا مواردی مانند تداخلات الکترومغناطیسی یا دمای بالا میتوانند در کار PLC اختلال ایجاد کنند. در این صورت نیاز به نصب فیلتر EMI دارید که برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آن میتوانید بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
برنامهنویسی PLC به دو شکل ساختاریافته یا خطی استفاده میشود. در حالت ساختاریافته، زبانهای برنامهنویسی نردبانی و بلوکی اهمیت دارند که به صورت از پیش تنظیم شده در نرم افزار PLC موجود هستند. اما در حالت خطی از زبانی به نام STL استفاده میشود که به صورت متنی و خط به خطر نگارش میشود.
برای هر چه بهتر شدن پینیون در ارائه خدمات و اطلاعات لطفا دیدگاه و امتیاز خود را وارد کنید.
بسیار عالی و مفید بود مهندس عزیز🌹🌹👌👌👌