گریس را میتوان محصولی نامآشنا دانست که اغلب افراد آن را باحالت چربی که دارد به خاطر میآورند. به طور واضحتر، گریس را میتوان یک ماده نیمه جامد و یا جامد معرفی کرد که انواع مختلفی داشته و هر کدام از آنها در طیف گستردهای از صنایع متفاوت کاربرد دارند. با این حال به طور کلی استفاده گریس را میتوان بیشتر برای روانکاری قطعات دستگاه و ماشینهای صنعتی دانست. انواع گوناگون این ماده روغنی هر کدام ویژگیهای مخصوص به خود را دارند که با توجه به همین ویژگیها از آنها برای موارد مختلفی استفاده میشود. یکی از آنها گریس نسوز نام دارد که با وجود خصوصیاتی مثل مقاومت در دماهای بالا و شرایط سخت محیطی کاربردهای زیادی دارد. در این مقاله از پینیون میخواهیم درباره اینکه گریس نسوز چیست، انواع مختلف آن و همچنین بهترین گریس نسوز صحبت کنیم.
گریس مادهای با حالت نسبتا چرب و روغنی است که به منظور کم کردن اصطکاک و ساییدگی قطعات ماشینآلات صنعتی استفاده میشود. گریس نسوز نیز یکی از انواع گریسهاست که به عنوان یک ماده مهم در صنایع با هدف روانکاری سطح قطعات دستگاه کاربردهای زیادی دارد. گریس نسوز از ترکیب روغنهای طبیعی یا مصنوعی و همچنین مواد غلیظکننده به دست میآید و از قابلیتهای آن میتوان به تحمل دما و فشار بالا اشاره کرد؛ همین ویژگی سبب شده تا این ماده در مقایسه با گریس معمولی و دیگر انواع گریس، در چنین شرایطی سالم باقی بماند.
غلظتدهندههای مورد استفاده در ساخت گریس نسوز معمولا از صابونهای فلزی مثل صابون باریوم یا صابون لیتیوم تولید میشوند. گریس نسوز تولید شده از صابون لیتیوم به عنوان یکی از پایههای مهم در صنعت روانکاری و بلبرینگ شناخته میشود. شما میتوانید برای اطلاع از قیمت گریس نسوز و خرید مستقیم آن با ما در پینیون تماس بگیرید.
ماشینآلات صنعتی و دستگاههای مورد استفاده برای تولید قطعات مختلف گاه در شرایطی با دمای بسیار زیاد فعالیت میکنند و متحمل فشار نسبتا بالایی هستند. این شرایط سبب شده تا احتمال خطر ساییدگی و اصطکاک برای قطعات وجود داشته باشد که نیاز به روانکاری را برای آنها دوچندان میکند. در چنین شرایطی استفاده از یک ماده روانکار مانند گریس نسوز باعث میشود تا اصطکاک بین قطعات کمتر شده و در عین حال در برابر دما و فشار زیاد از خود مقاومت بیشتری نشان دهند. با توجه به این که امکان آتشسوزی هم برای این ماشینها و قطعات آنها وجود دارد، بهتر است با استفاده از گریسهای نسوز که احتمال اشتعال آنها نسبت به دیگر روانکارها بسیار ناچیز است، از تمامی این خطرات جلوگیری کرد. براش آشنایی با انواع گریس بلبرینگ مقاله ما را در این مورد مطالعه کنید.
گریسهای نسوز اغلب دارای مشخصات و ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آنها را از دیگر انواع این محصولات جدا میکند. برخی از مهمترین مشخصات آنها عبارتند از:
روغنهای پایه بخشی از ترکیب گریسهای نسوز هستند که از روغنهای طبیعی و یا مصنوعی به دست میآیند. روغنهای طبیعی اغلب ارزانقیمتترند؛ اما به همان نسبت از مقاومت کمتری در برابر حرارت و فشار برخوردارند. ولی روغنهای مصنوعی به همان نسبت که قیمت بیشتری دارند، در محیطهای سخت نیز محکمتر باقی می مانند.
در انواع گریس نسوز برای به دست آوردن یک ساختار مقاوم و محکم در برابر حرارت از عوامل غلظت دهنده استفاده میشود. صابون فلزی لیتیوم و یا صابون فلزی باریوم، آلومینیوم کمپلکس و… همگی نمونههایی از این عوامل غلظت دهنده در ساخت بهترین گریس نسوز هستند که در دماهای بالا از خود مقاومت زیادی نشان میدهند. نکته قابل توجه دیگر در این رابطه، قیمت صابونهای فلزی است؛ صابونهای باریومی معمولا ارزانقیمتتر هستند، اما نسبت به دما و فشار زیاد مقاومت کمتری از خود نشان میدهند. بالعکس صابونهای لیتیومی با وجود این که گرانترند، در شرایط محیطی سخت دوام بیشتری خواهند داشت.
انواع مختلف گریسهای نسوز از نظر میزان ویسکوزیته درجههای متفاوتی داشته و هر کدام دارای یک نسبت مشخص هستند؛ به این صورت که گریس نسوز با درجه ویسکوزیته بالاتر نمایانگر مقاومت بیشتر و ویسکوزیته پایین نشان دهنده مقاومت پایین نسبت به جریان است.
روانکاری مشخصه دیگری از گریسهای نسوز است که هر کدام از انواع آن درجه مختلفی دارند. میتوان گفت که گریس نسوز با درجه روانکاری بالا نشان از روانکاری بهتر و درجه پایین خبر از روانکاری ضعیف میدهد. البته این موضوع بدان معنا نیست که خرید گریس با درجه روانکاری پایین بیهوده است؛ زیرا بسیاری از دستگاههای صنعتی، نیاز به گریس نسوز با روانکاری زیاد ندارند.
گریس نسوز در برابر حرارت مقاوم است؛ اما این میزان تحمل دما در درجههای مختلفی وجود دارد. گریس نسوزی که از درجه تحمل دما بالاتری برخوردار است، معمولا میتواند مقاومت بیشتری نسبت به حرارت و دماهای بالا از خود نشان دهد. با این حال اکثر گریسهای نسوز میتوانند در بازه دمایی ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ فارنهایت کار کنند.
گریسهای نسوز با وجود خاصیت پایداری در برابر طیف گستردهای از مواد شیمیایی مثل اسیدها، بازها، حلالها میتوانند در برابر تمامی این مواد بدون هیچ تغییری سالم باقی بمانند. گریسهای نسوز علاوه بر شرایط سخت در برابر آب و رطوبت نیز مقاوم بوده و میتوانند در این محیطها همچنان خاصیت روانکنندگی خود را داشته باشند.
از دیگر مشخصههای این نوع گریسها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد گریس نسوز از آن میتوان به عنوان یک ماده روغنی محبوب در صنایع یاد کرد. این گریسها معمولا در دماهای طبیعی به صورت جامد یا نیمه جامدند؛ اما با افزایش دما، به حالت مایع تغییر شکل پیدا میکنند. به طور کلی گریسهای نسوز با توجه به روغن پایه مورد استفاده در تولید آنها، نوع غلظتدهندهها، مواد افزودنی و یا حتی کاربردی که دارند در انواع متنوعی تقسیم میشوند. در ادامه به برخی از مهمترین انواع گریس نسوز اشاره شده است که عبارتاند از:
گریس نسوز پایه طبیعی یکی از انواع مختلف این روانکار است که از روغنهای طبیعی و غلظتدهندههایی مثل صابونهای فلزی به دست میآید. این نوع گریس معمولا نسبت به دیگر انواع گریس نسوز قیمت کمتری دارند و تهیه آنها راحتتر است؛ اما به همان نسبت از مقاومت کمتری در مقابل فشار و حرارت برخوردارند. به طور کلی گریس نسوز با پایه طبیعی میتواند در بلبرینگها و انواع ماشینآلات صنعتی و دستگاههای الکتریکی کاربرد داشته باشد و به عنوان یک روانکننده و محافظ عالی، عمر مفید قطعات این ماشینها را طولانیتر کند.
اگر به دنبال بهترین گریس نسوز هستید، گریس نسوز پایه مصنوعی را میتوان به عنوان یکی از بهترین روانکارهای صنعتی معرفی کرد که از روغن مصنوعی و صابونهای فلزی تولید شده و در برابر دما و فشار مقاومت بسیار زیادی از خود نشان میدهد. با وجود این که این نوع گریسها در برابر آب، حرارت و فشار زیاد تغییر نکرده و همچنان میتوانند به کار خود ادامه دهند؛ اما نسبت به گریسهای نسوز پایه معدنی قیمت بیشتری داشته و گرانترند. در توضیح موارد استفاده گریسهای نسوز پایه مصنوعی نیز میتوان به کاربردهایی که تحت تاثیر فشار و حرارت بالا هستند، مثل صنایع پتروشیمی، استخراج نفت و گاز و فولاد اشاره کرد.
نوع دیگری از انواع گریس نسوز که در این مطلب به آن اشاره خواهیم کرد، گریس نسوز پایه سیلیکونی است که از روغن سیلیکون و عامل غلیظکنندهای مثل صابونهای فلزی به دست میآید. گریس نسوز پایه سیلیکونی نیز در برابر حرارت و فشار از خود مقاومت خوبی نشان داده و حتی میتواند با وجود آب و مواد شیمیایی مختلف نیز کار کند. در واقع این نوع گریسها از خاصیت آببندی نسبتا بالایی برخوردار بوده و میتوان با استفاده از آنها از ورود گرد و غبار، ذرات آلاینده و آب به قطعاتی مانند یاتاقانها جلوگیری کرد. همین ویژگی موجب شده تا گریس نسوز با پایه سیلیکون به جز صنایع با بازه حرارتی زیاد (۶۰۰ درجه فارنهایت)، برای کاربردهای متعددی که ممکن است با آب و رطوبت سر و کار داشته باشند هم استفاده شود.
با وجود شرایط سخت و نامساعدی که در محیطهای صنعتی حکمفرماست، کمتر مادهای را میتوانید پیدا کنید که در این شرایط پایدار باشد. شرایط مختلفی که با تغییر حرارت، فشار، رطوبت، میزان مواد شیمیایی و یا ترکیبی از آنها همراه است و در نهایت میتواند از طول عمر مفید قطعات و دستگاهها بکاهد. در چنین شرایطی گریس نسوز با داشتن ویژگیهای مخصوص خود در مقایسه با دیگر روانکارها میتواند از قطعات محافظت کرده و تا مدتها عملکرد مفید آنها را تضمین کند. به همین علت این نوع گریس روغنی معمولا کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد که تعدادی از آنها در ادامه ذکر شدهاند:
با توجه به دوام بالای گریس نسوز در برابر حرارت در صنعت فولاد و همچنین ابزارها و تجهیزاتی مانند کوره، دستگاههای مخصوص ریختهگری و ماشینآلات مخصوص حمل و نقل یک گزینه مناسب به شمار آمده و زیاد مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی دیگر از صنایعی که از گریسهای نسوز در آن زیاد استفاده میشود، صنعت تولید خودرو است؛ چرا که سیستم این ماشینها همیشه در معرض حرارتهای بالا قرار دارند.
حفاری و استخراج نفت و گاز را میتوان از مهمترین مراحل در این صنعت دانست که در تجهیزات مورد استفاده در آنها، از جمله خطوط لوله و یا پمپها، از گریسهای نسوز به منظور روانکاری ابزارها استفاده میشود.
در تولید موادی که معمولا در دماهای بالا ساخته میشوند؛ مانند اجرهای نسوز نیز این نوع گریس کاربرد فراوانی دارد.
در ابزار و تجهیزات مورد استفاده در معدن کاری از جمله یاتاقانها، سنگ شکن و دیگر لوازم این حوزه از گریسهای نسوز استفاده شده است.
دیگر کاربردهای مهم این ماده ارزشمند عبارت است از:
سخن پایانی
گریس نسوز مادهای است که به عنوان روانکار صنعتی مخصوص محیطهایی با دما و فشار بالا شناخته میشود. این ماده روغنی که از ترکیب روغنهای مصنوعی و طبیعی همراه با غلظتدهندههایی مثل صابونهای فلزی لیتیوم یا صابون فلزی باریم ساخته میشود، انواع مختلفی دارد که در این مقاله به آنها اشاره شد. هدف از تولید گریسهای نسوز را میتوان استفاده از آن در شرایط سخت صنعتی دانست که در نهایت طول عمر مفید قطعات را بالا برده و باعث شده تا در برابر آسیلهای محیطی دوام بیشتری داشته باشند؛ بنابراین در نهایت شما با استفاده از بهترین گریس نسوز میتوانید عملکرد ماشینآلات صنعتی را بهبود ببخشید. پینیون در زمینه فروش انواع روانکارهای صنعتی کاربرد داشته و این محصولات را با بهترین قیمت به بازار ارائه میدهد.
سوالات متداول
نحوه تشخیص گریس نسوز از گریس معمولی مطابق با مقدار تفاوت مقاومت آنها در برابر دمای زیاد و فشار است؛ در نتیجه تشخیص آن حتما باید در بازههای دمایی مختلفی آزمایش شود. با این حال به طور کلی میتوان گفت که گریس نسوز در بازه دمایی ۱۲۰ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد برای دستگاههای مختلف کاربرد دارد.
در صورت استفاده از گریس نسوز تقلبی مشکلاتی مانند آتشسوزی، آسیب دیدن یا از بین رفتن تجهیزات، ایجاد نقص در عملیات روانکاری، کم شدن عمر مفید قطعات صنعتی، مشکلات زیست محیطی و افزایش هزینههای کلی ممکن است برایتان پیش بیاید.
برای هر چه بهتر شدن پینیون در ارائه خدمات و اطلاعات لطفا دیدگاه و امتیاز خود را وارد کنید.