کنترل حرکت و سیستم های اتوماسیون بدون وجود عملگرها (اکچویتور ها) امکان پذیر نیست. عملگرها اطلاعات را به شکل یک سیگنال به یک حرکت فیزیکی تبدیل می کنند. در واقع عملگر ها مسئول تغییر مکان ها در ماشین آلات هستند. همان طوری که قبلا نیز اشاره شد، دو دسته اصلی اکچویتور ها وجود دارند: عملگر های خطی و عملگر های دورانی.
عملگر های خطی یکی از رایج ترین انواع آنها هستند، و در همه چیز از کامپیوترها گرفته تا dvd پلیر ها تا کنسول های ویدئویی بکار گرفته می شوند. این عملگر ها اغلب برای کنترل حرکت در ماشین آلات صنعتی استفاده می شوند.
آنها بطور قطع ساده هستند و همان طوری که از نام آنها مشخص است، جابجایی های خطی ایجاد می کنند. این بدان معناست که عملگرهای خطی می توانند بر روی یک مسیر خطی به جلو و عقب حرکت کنند. جابجایی عملگرهای خطی در واحدهای خطی مثل اینچ و میلیمتر تعریف شده است.
از آنجایی که عملگرهای خطی فقط در دو جهت بر روی یک مسیر مشخص حرکت می کنند به صورت محدود تعریف می شوند. بر روی آنها مسافت هایی تنظیم شده است که می توانند در هر دو جهت قبل از اینکه مجبور به توقف شوند، جابجا شوند.
عملگر های دورانی کمی متفاوت هستند. آنها جابجایی های دورانی ایجاد می کنند، به این معنا که آنها بر روی یک مسیر دایره ای می چرخند. جایجایی این شکل از عملگر ها در واحد های دورانی که معمولا درجه می باشد، تعریف شده است.
یک عملگر دورانی نیز می تواند برای حرکتی محدود تنظیم شود، اما برخلاف عملگر های خطی، این عملگر ها می توانند حرکتی نامحدود داشته باشند. یک میز دورانی مسافت ثابتی برای جابجایی ندارد و با هیچ مانعی محدود نشده است، و میتواند حرکت دورانی خود را به صورت نامحدود در یک جهت برای هر زمان ممکن حفظ کند. درحالی که عملگر های دورانی قابلیت چرخش های نامحدود را دارند، آنها معمولا زمانی که با سرووموتور ها استفاده می شوند، برای جابجایی های زاویه ای خاصی تنظیم می شوند.
هردو عملگرهای خطی و دورانی می توانند الکتریکی، هیدرولیک یا پنوماتیک باشند. عملگرهای هیدرولیکی از انواع بسیار رایج آنها می باشد.