موادخام گوناگونی می توانند در تولید چرخدنده ها بکار گرفته شوند. چرخدنده های فولادی بسیاری در صنایع مختلف استفاده می شوند ولی فلزات غیر آهنی نظیر برنج و آلومینیوم و همچنین پلاستیک و کامپوزیت ها نیز در تولید چرخدنده ها کاربرد دارند.
از روش های تولید چرخدنده ها می توان به براده برداری (Machining)، فورج (Forging)، ریخته گری (Casting)، پولک زنی از قالب های برش (Stamping)، متالوژی پودر (Powder Metallurgy Technique) و تزریق پلاستیک (Plastic Injection Molding) نام برد. عمومی ترین روش در تولید چرخدنده، براده برداری است که به دو روش چرخدنده زنی و فرم تراشی طبقه بندی می شود.
چرخدنده زنی نوعی روش براده برداری است که حاصل حرکت نسبی ابزار و قطعه کار است. دو روش اصلی در تولید چرخدنده، هاب (Hobbing) و کله زنی (Shaping) نام دارند.
در روش هاب از ابزاری دوار، مارپیچ و شیاردار، به نام هاب استفاده می شود. مانند شکل، با حرکت محوری ابزار هاب قطعه کار حول محور خود دوران می کند. روش هاب تنها برای تولید چرخدنده های دنده خارج کاربرد دارد.
در روش کله زنی با حرکت رفت و برگشتی ابزار قطعه کار شروع به دوران حول محور خود می نماید. ابزار کله زنی ممکن است اشکال مختلفی نظیر یک چرخدنده، دنده شانه و یا یک ابزار تک نقطه ای باشد.
مهمترین روش های فرم تراشی عبارتند از فرزکاری و خانکشی.
روش خانکشی سریعترین روش تولید چرخدنده است. ابزار خانکشی دارای چندین ردیف دندانه براده بردار به نام خان است. با حرکت رفت و برگشتی ابزار خانکش، هر ردیف خان که از عمق کوتاه تا بلند هستند، مقداری از قطعه کار براده برداری می نماید. روش خانکشی عموما برای تولید چرخدندهای دنده داخلی بکار گرفته می شود.
روش فرزکاری با استفاده از ابزار براده برداری فرم صورت می پذیرد. ابزار با یک حرکت عرضی یک دنداده را ایجاد می کند. در ماشین های فرز عمومی از یک ابزار تقسیم نیز استفاده می شود که براساس تعداد دنده های چرخدنده قطعه کار را به مقدار مساوی دوران می دهد.
ممنون بابت اطلاعات عالیتون
خواهش میکنم در خدمتیم
سلام
لطفا منبع اصلی این مطلب را در سایت قرار دهید
با تشکر