PLC یک وسیله الکترونیکی دیجیتال، شامل یک حافظه قابل برنامهریزی (قابل تغییر) است. که در آن یک دنباله از دستورالعملها ذخیره میشود. این دستورالعملها PLC را قادر میسازند عملکردهای مختلف و متنوع کنترلی از جمله منطق رله حفاظتی، شمارش، زمانبندی، توالی و محاسبه حسابی را انجام دهد. این توابع معمولاً برای نظارت و کنترل ماشینهای فردی یا فرآیندهای پیچیده از طریق ورودی و خروجی (I/O) استفاده میشوند.
امروزه کنترلکنندههای منطق قابلبرنامهریزی (plc) به بلوکهای ساختاری مهمی برای سیستمهای خودکار تبدیل شدهاند. با ظهور این تجهیزات، مدارهای رله كنتاكتوری و سخت افزاری مُد جامد در فرآیندهای صنعتی و خطوط تولید جای خود را به plc ها دادهاند. یکی از دلایل محبوبیت plc ها، قابلیت اطمینان بالای آنها در محیطهای صنعتی سخت است. اما گاهی اوقات با مشکلاتی رو به رو میشوند که عیبیابی و تعمیر آنها ضرورت پیدا میکند.
عملکرد داخلی یک PLC را میتوان از طریق یک برنامهنویس دستی، ترمینال رایانه یا رایانه شخصی کنترل کرد و بسیاری از چراغهای نشانگر برای عیبیابی I/O ارائه میشوند.
اولین قدم برای عیبیابی و تعمیر PLCها، شناسایی مشکل و منشأ آن
در قدم دوم تصمیمگیری در مورد مشکل است. طبیعی است که فرض کنیم اکثر نقصهای سیستمهای PLC ناشی از مشکلات پردازنده است، اما در حقیقت عکس این موضوع واقعیت دارد.
تجربه نشان داده است که بیش از 80٪ از کل نقص PLC را میتوان در ماژولهای I/O یا تجهیزات میدانی جستجو کرد.
منشأ مشکل همچنین میتواند به جز ماژول پردازنده و سخت افزار I/O به سیمکشی، ورودی یا خروجی دستگاه یا برنامه منطق نردبانی نیز منتهی شود.
مشکلاتی که میتوانند بر روی یک ماژول I/O یا حتی یک دستگاه ورودی یا خروجی خاص متمرکز شوند معمولاً بیرونی هستند، در حالی که مشکلات داخلی معمولاً به گروههای بزرگی از خرابیها، رفتارهای نامنظم در سطح جهانی و یا حتی خرابی کامل سیستم PLC منجر میشوند.
بیایید ابتدا به دلایل احتمالی مشکلات داخلی نگاهی بیندازیم:
پس به صورت بصری سیمکشی زمینی و برق آن را بررسی کنید و به دنبال اتصالات سست، فرسوده یا مشکوک باشید. با اندازهگیری ولتاژ پایانه زمینPLC ، میتوان بی نقصی اتصال به زمین را با استفاده از یک متر دیجیتالی در پایینترین مقیاس، بررسی کرد. ولتاژهای AC و DC باید صفر باشند.
اگر پردازنده PLC منبع تغذیه AC دارد، ولتاژ ورودی را بررسی کنید. باید در محدوده پیشنهادی تولیدکننده باشد. پردازندههای PLC در واقع با قدرت DC کار میکنند، بنابراین هریک از خروجیهای منبع تغذیه DC را اندازهگیری کرده و بررسی کنید که آیا ولتاژ در محدوده پیشنهادی است یا خیر.
از باتری اغلب برای جلوگیری از نابودی برنامه PLC در حین قطع برق استفاده میشود و ولتاژ باتری باید در مقادیر توصیه شده باشد.
پردازنده خود مسئول تشخیص مشکلات احتمالی است که در طول کار خود بررسی خطاها را انجام میدهد و اطلاعات مربوط به وضعیت فعلی سیستم و فرآیند را به نشانگرهایی که به طور معمول در قسمت جلوی ماژول پردازنده قرار دارند، ارسال میکند.
رفتار پردازنده نامنظم، تداخل الکترو مغناطیسی (EMI) یا تداخل فرکانس رادیویی (RFI) است. سعی کنید رفتار نامنظم را با یک رویداد خارجی EMI یا RFI مانند یک موتور آغازگر بزرگ، جوش قوس الکتریکی در منطقه ی حتی با استفاده از فرستندههای دستی رادیویی مرتبط کنید. سپس برنامه را با تهیه نسخه پشتیبان بررسی کرده و در صورت بروز مشکل برنامه را بارگیری مجدد نمایید.
نسخه پشتیبان تهیه برنامه را به روز و با خیال راحت و دور از افراط دما، رطوبت زیاد و قرار گرفتن در معرض EMI و RFI نگه دارید تا اطمینان حاصل شود. که آنها همیشه قابلاستفاده خواهند بود.
حتی میتوان با دسترسی به وضعیت پردازنده از طریق نرمافزار برنامهنویسی، خطاهای موجود در پردازنده را با اطلاعات دقیقتر در مورد پردازنده تشخیص داد، همچنین چراغها و نشانگرهای وضعیت LED که در پردازنده روشن میشوند گویای نتیجه تشخیصی هستند:
روشن بودن این چراغ نشان میدهد که فرآیند در حالت (اجرا RUN ) قرار دارد، چشمک زدن چراغ در حین کار نشاندهنده این است. که فرآیند در حال انتقال یک برنامه از RAM به ماژول حافظه است.
چشمک زدن این چراغ در هنگام کار خطای بزرگی را در پردازنده، شاسی و حافظه نشان میدهد. از طرفی روشن بودن مداوم این چراغ نشان دهنده وجود یک خطای مهلک است.
وقتی این چراغ روشن است نشان میدهد که ولتاژ باتری از حدآستانه پایینتر رفته یا اینکه باتری از بین رفته یا متصل نشده است.
اگر کنترلر در حالت RUN مشغول به کار باشد. اما دستگاههای خروجی مطابق برنامهریزی کار نکنند، خطا میتواند ناشی از یکی از موارد زیر باشد:
محدودکردن و کمکردن منبع مشکل معمولاً با مقایسه وضعیت واقعی I/O با شاخصهای وضعیتی کنترلکننده انجام میشود.
یکی از این نشانگرها در ماژول I/O است و نشانگر دیگر توسط مانیتور دستگاه برنامهنویسی ارائه شده است.
اگر مانیتور دستگاه برنامهنویسی نشانه وضعیت صحیح را برای دستورالعمل شرطی نشان ندهد. ممکن است علت این باشد که ماژول ورودی نمیتواند سیگنال ورودی را به درستی به ولتاژ سطح منطق موردنیاز ماژول پردازنده تبدیل کند. در این حالت باید ماژول ورودی با ماژول دیگری جایگزین شود. اگر ماژول جایگزین نیز مشکل را برطرف نکند و سیمکشی نیز درست و بدون نقص باشد، باید به رَک I/O، کابل ارتباطی یا پردازنده مشکوک شوید.
علاوه بر نشانگر منطق، برخی از ماژولهای خروجی دارای نشانگر فیوز دمیده یا یک نشانگر توان (قدرت) یا هر دو هستند. یک نشانگر فیوز دمیده وضعیت فیوز محافظ را در مدار خروجی نشان میدهد. در حالی که یک نشانگر قدرت، توان و قدرت که به بار اعمال میشود را نشان میدهد.
حفاظت الکترونیکی که در شکل زیر نشان داده شده است. برای محافظت از ماژولها از شرایط جریان اتصال کوتاه و جریان اضافه بار استفاده میشود.
در هنگام عیبیابی ماژولهای مجزای خروجی باید به موارد زیر توجه کرد:
بسیاری از برنامههای نرمافزاری متن قوی PLC بررسیهای نرمافزاری متنوعی را برای تأیید منطق برنامه ارائه میدهند. از جمله این نرمافزارها میتوان به RSLogix 500 اشاره کرد که با انتخاب ویرایش و سپس تأیید پروژه، خطاهای برنامه را بررسی میکند.
یک خطای سختافزاری در حافظه IC که برنامه منطق نردبان را در خود جای داده است میتواند برنامه را تغییر دهد. اما در حالت کلی، این یک نقص سخت افزاری plc به حساب میآید. اگر همه منابع احتمالی دیگر حذف شده باشند، برنامه منطق نردبان باید از نسخه اصلی برنامه به plc بارگیری شود. قبل از بارگیری آن در plc ، اطمینان حاصل کنید که نسخه اصلی برنامه به روز باشد.
برای درخواست تعمیر تجهیزات اتوماسیون صنعتی با ما تماس بگیرید.
دفتر تهران: ۸۸۸۵۳۶۲۰-۰۲۱
دفتر اصفهان: ۳۲۳۷۲۵۵۰-۰۳۱