در این مقاله ابتدا به معرفی مختصری از اکچویتور ها و انواع آن ها می پردازیم و در ادامه به بیان و توضیح دو مدل از این اکچویتور ها که یکی هیدرولیکی و دیگری برقی است می پردازیم. تفاوت اکچویتور های هیدرولیکی و برقی را در ادامه توضیح خواهیم داد.
عملگر یا اکچویتور (actuator) یکی از اجزای ماشینی و مکانیزمی همراه با یک سیستم کنترلی است که وظیفه حرکت و کنترل یک مکانیسم یا یک سیستم را بر عهده دارد. به زبان ساده، اکچویتور یک «حرکت دهنده» یا یک محرک است. سیستم کنترل اکچویتور، میتواند ساده (یک سیستم مکانیکی ثابت یا الکترونیکی) و مبتنی بر نرم افزار (به عنوان مثال سیستم کنترل ربات)، یک انسان یا هر ورودی دیگر باشد.
اکچویتور یا اکچوئیتور که در منابع مختلف به آن عملگر و محرک نیز اطلاق میشود، نیاز به سیگنال کنترل و منبع انرژی دارد. سیگنال کنترل انرژی آن نسبتاً کم و ممکن است ولتاژ یا جریان الکتریکی، فشار پنوماتیکی یا هیدرولیکی و یا حتی نیروی انسانی باشد. منبع انرژی اصلی آن نیز ممکن است جریان الکتریکی، فشار مایع هیدرولیک یا فشار پنوماتیک باشد. اکچویتور در واقع، هنگام دریافت سیگنال کنترل، با تبدیل انرژی منبع تغذیه به حرکت مکانیکی، وارد عمل میشود.
در اینجا قصد داریم به تفکیک به معرفی اکچویتورهای برقی و هیدرولیکی، مزایا و معایب و مقایسه آنها با یکدیگر پردازیم.
اکچویتور هیدرولیکی ، متشکل از یک سیلندر یا موتور مبتنی بر سیال است که از نیروی هیدرولیکی برای تسهیل حرکت یا عمل مکانیکی استفاده مینماید. این نوع اکچویتور از نظر نوع حرکت، دو حرکت خطی یا چرخشی (دورانی) را پشتیبانی میکند. از آنجایی که تراکم پذیری و فشرده سازی سیالات تقریبا غیرممکن است، یک اکچویتور هیدرولیکی میتواند نیروهای بزرگی را اعمال کند. اشکال این رویکرد شتاب محدود آن است.
اکچویتورهای هیدرولیکی از محبوب ترین سیستم های تبدیل انرژی هستند که در کاربردهای سنگین مانند ماشینآلات ساختمانی بزرگ، نیروهای محرکه در حملونقل دریایی، تسلیحات نظامی، سیستمهای حمل و نقل و مشاغلی که در آن قدرت زیاد حاکم است، کاربرد دارند.
برای کاربردها و عملکردهای سنگین، هیچ چیز به پای قدرت هیدرولیک نمیرسد. فشردن سیالاتی مانند روغن، قدرت حرکتی بیشتری نسبت به فشرده سازی گازی چون هوا ایجاد میکند. عملکرد اکچویتورهای هیدرولیکی نسبت به محرک ها و اکچویتورهای برقی بیشتر است.
اکچویتورهای برقی یا الکتریکی ، نوع مدرن اکچویتور به حساب میآیند که در مدت زمان کوتاهی مسیری طولانی را طی کردهاند. این نوع اکچویتورها جهت تأمین انرژی از یک موتور الکتریکی بهره میگیرند اما این موتور، به جای جدا بودن مانند سیستم های پنوماتیکی یا هیدرولیکی، بخشی جدایی ناپذیر از اکچویتور است.
اکچویتورهایی که با جریان الکتریکی کار میکنند، مزایا و معایب خود را دارند. و اگرچه استحکام و قدرت لازم سیستمهای هیدرولیکی و پنوماتیکی را ایجاد نمیکنند، اما تمیزتر و گاهی در دسترس تر هستند.
این مطلب به زودی به روزرسانی می شود…